Suzan Kahramaner

0 Shares
0
0
0
0

Cumhuriyetin ilk kadın matematikçilerinden Suzan Kahramaner’in (1913-2006) uzmanlığı karmaşık analizdi. Uluslararası camiada tanınan matematikçimiz kendi çalışmalarının yanında doktora öğrencileri de yetiştirdi.

 

İstanbul’da Müzeyyen Hanım ve cerrah Rıfkı Osman Bey’in kızı olarak dünyaya geldi. 1934’te Notre Dame de Sion lisesini bitirip İstanbul Üniversitesi Matematik ve Astronomi bölümüne kaydoldu. Lisans eğitimini tamamlayınca bir süre Çamlıca Kız Lisesi’nde görev aldı ve 1943’te Kerim Erim’in danışmanlığında doktora çalışmalarına başladı. Doktora sonrasında 1957 yılında Fin matematikçi Rolf Nevanlinna ile karmaşık fonksiyonlar üzerine çalışmak için Helsinki Üniversitesine gitti. Orada katıldığı İskandinav Matematik Kongresinde Höler, Ahlfors, Erdös gibi dönemin ünlü matematikçileri ile tanıştı. Ertesi yıl Zurich üniversitesinde bir yıllık araştırmacıydı, 1959’da NATO bursu kazanarak aynı üniversitede bir yıl daha geçirdi. 1960’ta İstanbul üniversitesine döndü, 1968’de profesörlüğünü aldı. Sırasıyla 1958, 1962, 1966, 1970 ve 1978 Uluslararası Matematik Kongrelerine katıldı. 

 

1970’te Romanya, Yunanistan, Bulgaristan, Yugoslavya ve Türkiye’nin girişimiyle kurulan Balkan Matematik Birliğinin kuruluşunda rol aldı. 1976 yılında Jyvaskyla Üniversitesi madalyasını aldı, 78-79 yıllarında İstanbul Üniversitesi matematik bölüm başkanıydı. Kariyeri boyunca Zurich, Kaliforniya, Paris, Nice, Londra, Helsinki’ye araştırmacı olarak ziyaretlerde bulundu. İngilizce, Almanca, Fransızca ve Arapça bilen Kahramaner farklı dillerde pek çok makale yazdı. İstanbul Üniversitesi’nde Semin Akdoğan, Ahmet Dernek ve Yaşar Polatoğlu’nun doktora danışmanlığını yaptı.

 

Akademide geçen kırk yılının ardından 1983’te yaş haddinden emekli olduktan sonra da matematik araştırmalarına devam eden Suzan Kahramaner’in oğlu H. Rıfkı Kahramaner ve gelini Yasemin Kahramaner de birer matematikçi. 2013 yılında doğumunun 100. Yıldönümünde Suzan Kahramaner adına GFTA2013 (9th International Symposium on Geometric Function Theory and Applications Symposium) konferansı Işık Üniversitesinde düzenlendi. Kendisinin fotoğraflarından oluşan beş dakikalık bir videoyu buradan izleyebilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz