Haftanın Haberleri – 11 Nisan 2021

0 Shares
0
0
0
0

Bir çizgede kenarların sadece iki değil daha fazla noktayı birleştirmesine izin verirsek ne olur? Hiperçizge adı verilen daha geniş bir yapı elde ederiz. 1972 yılında Erdös, Faber ve Lovász isimli matematikçiler bir partide sohbet ederlerken hiperçizgelerin renklendirmesi ile ilgili basit gibi görünen bir sanı ortaya attılar. Günümüze kadar açık bir soru olarak kalan sanının kanıtına yaklaşık 50 yılın ardından ulaşıldı.


Plus Magazine‘den Antonella Perucca bu haftaki köşesinde 90’larda “gelmiş geçmiş en zor mantık problemi” ismiyle popüler olmuş bir bilmeceyi yazdı. Bilmeceye göre karşımızda üç tane kahin var: Biri ne soru sorarsak soralım her zaman doğruyu söylüyor, bir tanesi her zaman yalan söylüyor, sonuncu ise gizlice yazı tura atarak doğru mu yanlış mı cevap vereceğine karar veriyor. Bizim amacımız ise evet/hayır soruları sorarak kimin kim olduğuna karar vermek. Bilmecenin ayrıntılarını ve çözüm stratejilerini öğrenmek için yazıyı okuyabilirsiniz.


Can Ozan Oğuz, Nesin Matematik Köyü YouTube kanalında cebirin tarihini anlattığı yeni bir seriye başladı. İlk bölümü “Antik dönem ve öncesi”ne buradan ulaşabilirsiniz. Dersleri ücretsiz şekilde salı günleri 17.00-19.00 arası canlı takip edilebilirsiniz. Ayrıca aynı kanalda daha önce yapılan “Geometrinin Tarihi” isimli seriye de ulaşabilirsiniz.


Etiyopyalı Rediet Abebe 18 yaşında matematikçi olma hayali ile Harvard’ta lisansa başlamış. Lisansı sırasında kampüsün bulunduğu Cambridge şehrinin devlet okullarında öğretmenlik yapan Abebe, göçmen, siyahi ve latin öğrenciler gibi grupların karşılaştığı sosyal sorunlardan etkilenip kariyerini onlara yardım etmek için şekillendirmeye karar vermiş. Matematikten de uzaklaşmak istemediği için çözümü yapay zeka araştırmacısı olmakta bulmuş ve Cornell Üniversitesinde bilgisayar bilimi üzerine doktoraya başlamış. Şimdi ise algoritmaları kullanarak Amerika’daki sosyal devlet yardımlarını optimize edecek modeller geliştirmeye çalışıyor. Bunun yanında Etiyopya Hükümetiyle birlikte çalışarak oradaki öğrenciler için oluşturulacak yeni bir eğitim modeline katkı sağlıyor. Quanta Magazine‘e verdiği röportaja buradan ulaşabilirsiniz.


Origamiden, yani kağıt katlamadan farklı olarak kağıt buruşturma kuramı da (crumple theory) matematiksel olarak incelenen ve önemli sonuçlara sahip bir alan. Harvard’ta uygulamalı fizik doktorası devam eden Jovana Andrejevic geçtiğimiz ay bu konuda önemli bir çalışma yaptı. Bu alanda araştırılan konulardan biri defalarca katlanan kağıtların üzerinde oluşan izlerin hangi etkenlere bağlı olarak belli şekillerde oluştuğu sorusu. Konunun uygulama alanı ise uzay yelkenleri ismi verilen araçların uydu içindeki küçük bir bölmeye kolayca yerleşmesi.


Danimarka’da bir grup araştırmacı sosyal sorunlar yaşayan ve derslerinde güçlük çeken çocukların okuma ve matematiksel becerilerinin nasıl geliştirileceği ile ilgili bir çalışma yaptı. Öncelikle okulların, anasınıfından 6. sınıfa kadar geçen süreçte bu problemleri yaşayan çocukları tespit edip özel müdahalelerde bulunması gerekiyor. Çalışmada yüzlerce farklı okuldan seçilen binlerce öğrencinin başarı çizelgeleri ve raporlanan farklı müdahale biçimlerinin oluşturduğu geniş veri kümeleri incelenmiş. Okuma becerilerinin yanı sıra özellikle matematiğin de incelenmesi sebebi ise bu tarz becerilerin hayat boyu sürecek etkileri olması.

Bunları da sevebilirsiniz