Kategori kuramında araştırmacı olan İngiliz matematikçi Eugenia Cheng (1976 – ) aynı zamanda profesyonel bir piyanist. Kariyerinde ilerledikten sonra üniversitedeki kalıcı pozisyonunu bırakıp matematiği popülerleştirmeye ciddi bir emek harcamaya başladı. Şu ana kadar dört adet popüler matematik kitabı yazdı, dünyanın çeşitli yerlerinde genel izleyiciye yönelik pek çok matematik konuşması verdi. Matematik ve yemek yapmak arasında kurduğu ilişki iletişiminin önemli bir parçası.
Çocukluğunda annesinden matematiksel düşünce tarzını öğrenen matematikçi bir yandan da piyano dersleri alıyormuş. Lisansını ve doktorasını Cambridge’de tamamladıktan sonra bir süre orada araştırmalar yapan Cheng devamında Chicago, Nice ve Sheffield Üniversitelerinde çalışmış. Lisans ve yüksek lisans seviyesinde dersler verdikten, doktora öğrencileri yetiştirdikten, araştırmasında yeni sonuçlar buldukça yayınlayıp konferanslarda sunduktan, üniversite kurullarında görev aldıktan sonra yeteneklerini başka şekilde daha iyi değerlendirebileceğini düşünüp üniversitedeki kalıcı pozisyonundan istifa etmiş. Şu anda Chicago’da yaşıyor, klasik müziği yaymak için kurduğu Liederstube ile ilgileniyor, konserlere çıkıyor, matematik araştırması yapıyor, Chicago Sanat Enstitüsü’nde lisans öğrencilerine dersler veriyor, kitaplar yazıyor, konuşmalar veriyor, öğretmenlerin mesleki gelişimleri için çalışıyor, okulları ziyaret ediyor. The Wall Street Journal’da Everyday Math isimli köşesinde yazıyor.
2007 yılında youtube’da kategori kuramı ile ilgili kısa videolar çekmeye başlayan matematikçi (TheCatsters kanalı) zaman içinde odağını yüksek lisans öğrencilerinden lisans öğrencilerine, oradan lise ve ortaokul öğrencilerine, ilkokul öğrencilerine ve sonunda halka kaydırmış. İlk yazdığı kitabı How to Bake Pi’ın (2015) her bölümü bir yemek tarifi ile başlıyor, o yemeğin yapılış süreci ile matematiğin yapılış şekilleri arasında ilişkiler kuruyor. Örneğin kimi yemekler için gereken malzeme sayısı çok az, ancak o yemeği güzel yapmak için gereken emek çok fazla. Kimi tariflerde bir adımı değiştirerek bambaşka bir sonuç elde etmek mümkün. Bunların hepsi matematik yaparken karşılaşılan süreçler. Eugenia Cheng’i Steven Colbert’ın The Late Show programında bir tarifi denerken görmek isterseniz buradan buyurun.
Diğer kitapları Beyond Infinity (2018), The Art of Logic (2019) ve x + y, A Mathematician’s Manifesto for Rethinking Gender (2020) hakkında daha çok bilgi almak, Eugenia’nın matematik ve müzik ile ilgili çalışmaları hakkında fikir sahibi olmak için kendi sitesini ziyaret edebilirsiniz.