Haftanın Haberleri – 20 Eylül 2020

0 Shares
0
0
0
0

Mükemmel sayılardan 40. nüshamızda bahsetmiştik (kendisi hariç bütün pozitif bölenlerinin toplamı kendisine eşit olan sayılar). Örneğin 60= 1+ 3 + 4 + 5 + 12 + 15 + 20. Gerçi hesapta bir hata yaptık, 2’ye bölünüp 4’e bölünmeyen terimleri es geçtik. Lakin 4 bir asal sayı olsaydı 60 mükemmel olurdu. İşte böyle sayılara çakma mükemmel sayılar (spoof perfect numbers) deniyor. Brighton Young Üniversitesi’nden Pace Nielsen çakma mükemmel sayıları çalışarak 2500 yıllık bir soruya cevap arıyor: mükemmel sayıların hepsi çift sayı mı? Detaylara buradan erişebilirsiniz.

Günlük hayatta ve birçok bilim dalında kullanılan “imkansız” kelimesi, matematikte de sıkça karşımıza çıkıyor. Antik dönemden günümüze imkansız denilen bazı problemler, Quanta Magazine’de David S. Richeson tarafından incelenmiş. İlgili yazıya buradan erişebilirsiniz.

Matematikten diğer bilim dallarına birçok uygulaması bulunan Fibonacci dizisini herkes duymuştur. Peki her terimi elde etmek için önceki iki terim yerine daha fazla terimi toplarsak ne olur? Peki ya sonsuz terim toplayarak gidersek? Bu konularda daha fazla bilgi edinmek isteyenler, Plus Magazine’nin “Bir Dakikada Matematik” köşesine göz atabilirler. 

2021 Breakthrough Prize stokastik süreçler alanındaki çığır açan çalışmaları sebebiyle Imperial Koleji’nden Prof. Sir Martin Hairer’a verildi. Tanımladığı “düzgünlük yapıları” (regularity structures) bu alandaki birçok problemi aynı anda anlayabilmeyi sağlıyor. Aynı zamanda 2014 Fields madalyasının da sahibi olan ve fahri şövalyelik ünvanı da olan Hairer’ın düzgünlük yapıları hakkındaki 180 sayfalık makalesine buradan ulaşabilirsiniz. 

Ünlü geometrici Shing-Tung Yau, Harvard Üniversitesi Matematiksel Bilimler ve Uygulamaları Merkezi’nin ev sahipliğinde “Matematik Bilimi Literatürü Ders Serisi” düzenliyor. Çevrim içi yapılacak serinin 2020 Bahar programı açıklandı. İlk konuşma 25 Eylül Cuma günü İleri Çalışmalar Enstitüsü’nden Camillo Le Dellis tarafından verilecek. İlgili habere buradan erişebilirsiniz.

9-13 Eylül 2020 tarihlerinde Mathematical Society of Southeastern Europe (MASSEE) tarafından çevrim içi olarak düzenlenen 24. Genç Balkan Matematik Olimpiyatları’nda Türkiye’yi 6 genç bilim insanı temsil etti. Ülke toplam puanlarına göre takımımız, resmi ülkeler arasında dördüncü, genel sıralamada ise altıncı oldu. Gençlerimizi tebrik ederiz. İlgili habere buradan erişebilirsiniz.

TrueSciPhi Twitter’da en fazla takipçisi olan matematik hesaplarının listesini yayınladı. Listede 48. Sırada 7880 takipçiyle ülkemizden Sencer Çorlu’nun hesabı bulunuyor. 33010 takipçiyle 15. sırada olan John Carlos Baez ise geçen hafta yaptığı bir benzetme sonucu gelen olumsuz tepkilerden dolayı Twitter’dan ayrıldığını duyurdu. Listenin tamamına buradan erişebilirsiniz.

Tübitak Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı’na başvurular başladı. Bu bursla doktora derecesini alalı 7 seneden az zaman geçmiş genç araştırmacılara araştırma bursu ve desteği olanağı tanınıyor. İlgili sayfaya buradan erişebilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz