Çizgileri birbirini kesmeyecek şekilde çizilemeyen çizgelere düzlemsel diyoruz. Peki düzlemsel bir çizgeye düzlemselliği bozmadan yeni çizgiler ekleyebilir miyiz? Danimarka Teknik Üniversitesi’nden Eva Rotenberg ve Kophenag Üniversitesi’nden Jacob Holm düzlemsel çizgelerin bazı çizilme şekillerinin çizgi eklemeye daha elverişli olduğunu gözlemlediler. Bunu kullanarak geliştirdikleri algoritma eskisinden üssel oranda daha hızlı. İlgili habere buradan erişebilirsiniz.
Matematik eğitimi alanında çalışanların ve bu konuya ilgi duyanlarla buluştuğu Uzaktan Paylaşıyorum seminerlerinini ikincisi 2,3,9 ve 10 Ekim’de gerçekleşti. Öğretmen Ağı platformunun da destek verdiği, 3000’den fazla kişinin kayıt olduğu bu büyük organizasyonda onlarca konuşma yer aldı. Kayhan Karlı ve Ece Karaboncuk’un 2 Ekim’de gerçekleştirdiği açılış paneli ile başlayan seminerler, ülkemizde matematik eğitimi konusunu ciddiye alan ve bu konuda kendisini geliştirmek isteyen ne kadar çok matematik öğretmeni olduğunu da gözler önüne seriyor. Her yönüyle harika bir etkinlik.
Bilimler Köyü’nün Matematikte Açık Problemler yayınlarında Ferit Öztürk bu hafta Mehmet Kıral’ı konuk etti. Çevrim içi gerçekleşen sohbette konu Riemann Hipotezi’ydi. Çağımızın en önemli açık problemlerinin başında gelen, Riemann zeta fonksiyonunun sıfır değerlerini aldığı karmaşık sayılarla ilgili olan bu sanı, asal sayıların dağılımına dair önemli bilgiler barındırıyor. Canlı yayının kaydına ve sunuma buradan erişebilirsiniz.
Amerika Birleşik Devletleri’nde matematik öğretmenlerinin dahil olduğu büyük bir oluşum var: NCTM (National Council of Teachers of Mathematics). NCTM’in her yıl düzenlediği konferans bu yıl 11-14 Kasım tarihlerinde çevrim içi olarak gerçekleşecek, katılım ücreti ise üye olmayanlar için $249. Detaylı bilgiye buradan erişebilirsiniz.
Ünlü kozmolog, teorik fizikçi ve matematikçi John Barrow hayatını kaybetti. Matematiği popülerleştirme alanındaki çalışmalarıyla da tanınan Barrow hakkında onunla çalışan kişilerin kaleme aldığı bir yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
Birleşik Krallık’taki en geniş çaplı matematik öğretmenleri konferansı olan The Complete Mathematics Conference, 3 Ekim’de çevrim içi olarak gerçekleşti. 70’den fazla ülkeden katılımcıların olduğu konferansta, etkileşimi arttırmak için pek çok atölyeye yer verildi.
İMBM (İstanbul Matematiksel Bilimler Merkezi) 16 Ekim cuma günü IMBM Mathematics Day IV’e ev sahipliği yapacak. Etkinliğin programına buradan ulaşabilirsiniz.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin bir Sürekli Eğitim Merkezi var. Haluk Oral bu kurumun bünyesinde Matematikten Meraklı Konular başlıklı 4 hafta, 8 saat sürecek bir eğitim verecek. Ayrıntılı bilgi için sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.
Kanguru Matematik Türkiye’nin her yıl düzenlediği yarışmalar 2021’de de devam ediyor. İlkokuldan lise sona kadar her yaştan öğrencinin katılabildiği yarışmalara yenilenmiş sitelerinden kayıt olabilirsiniz.
Hatırlatma! Daha önce de haberini yaptığımız 8.Bahar Matematik Buluşması önümüzdeki hafta sonu çevrim içi gerçekleşecek. Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl 2 farklı röportaj etkinliği de bulunuyor. Kayıtlar halen devam ediyor. İlgili sayfaya buradan erişebilirsiniz.