Nasa’da uygulamalı matematikçi olarak çalışan Natalia Alexandrov, 20 senelik meslek hayatında ilginç bulmadığı hiçbir problemle karşılaşmadığını söylüyor. Alexandrov’un işinde karşılaştığı problemlerle uğraşmak için kullandığı metot çocukluğundan beri hiç değişmemiş: Ona göre matematikteki en etkili yöntem problemi çözerken sorular sormak. Alexandrov, bu ay yayınlanan röportajında Nasa’daki işinden ve zorlu problemlere olan tutkusundan söz ediyor.
Quanta Magazine’in Insight Puzzles köşesinde bu hafta paylaşılan matematiksel bilmeceler okuyucuda tıpkı Zen Budizmindeki meditasyonlar gibi bir sezgi uyandırmayı amaçlıyor. Köşenin yazarı Pradeep Mutalik, okuyuculara bilmecelerle beraber “Zen Aforizmaları” da sunuyor.
Geçtiğimiz perşembe günü değerli matematikçi Isadore Singer hayatını kaybetti. Singer, Michael Atiyah ile birlikte topoloji, diferansiyel geometri ve teorik fizik alanları arasında köprü kuran İndeks Teoremi’ni kanıtlamasıyla tanınıyordu.
Geçtiğimiz hafta 11 Şubat tarihinde Uluslarası Bilim Alanlarında Kadınlar ve Kız Çocukları günü kutlandı. Bu günün şerefine, L’Oréal-UNESCO tarafından beş kadın araştırmacıya ödül verildi. Bu araştırmacılar arasında bulunan matematikçi Alicia Dickenstein, Buenos Aires Üniversitesinde cebirsel geometri alanında çalışıyor.
Geride bıraktığımız 12.02.2021 tarihinin iki ilginç özelliği var. Öncelikle bir palindrom, yani sağdan sola okuyunca aynı kalıyor. Üstüne üstlük, dijital saatteki görünüşünde bir ambigram da meydana getiriyor. Yani aynı sayıyı baş aşağı okumak da mümkün! Yıl hanesini iki basamaklı yazdığınızda, bu yıl içinde aynı özellikleri sağlayan bir tarih daha elde edebilirsiniz: 12.11.21!
Dün akşam Matematiğin Peşinde YouTube kanalında Matematik ve Eğitim serisinin yeni bölümü vardı. Merve Atasay Sunay bu hafta matematik öğretmeni Devrim Melekoğlu ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Melekoğlu’nun Matematik Gazetesi, Fonksiyon Sergisi gibi birçok farklı projesinden söz edilen yayına buradan ulaşabilirsiniz.