Haftanın Haberleri – 27 Eylül 2020

0 Shares
0
0
0
0

Collatz sanısı matematiğin henüz çözülemeyen gizemli problemlerinden biri. Problemi basit bir şekilde şöyle ifade edebiliriz: Herhangi bir doğal sayı seçelim. Eğer sayı çiftse 2’ye bölelim, tekse ise 3 ile çarpıp 1 ekleyelim. Aynı işlemi tekrar tekrar uygulayalım. Örneğin 5 ile başlarsak elde ettiğimiz dizi 5 16 8 4 2 1 4 2 1 4 2… diye ilerliyor. Dikkat ederseniz dizi 4-2-1 şeklinde bir döngüye girdi. Peki bu bizim seçtiğimiz sayıyla mı ilgili, yoksa hangi sayıyı seçersek seçelim bu döngüye ulaşır mıydık? Collatz sanısı ulaşacağımızı söylüyor ama elimizde daha bir kanıt yok. Yaşayan en ünlü matematikçilerden Fields madalyası sahibi Terrence Tao, konuyla alakalı daha önceki sonuçları geliştiren bir çalışmada bulundu ve çalışmasının “Collatz varsayımına, soruyu gerçekten çözmeden ulaşılabilecek en yakın sonuç” olduğunu düşünüyor. İlgili yazıya buradan erişebilirsiniz.

61.Uluslararası Matematik Olimpiyatları (IMO) 21 Eylül’de başladı. IMO’da en iyi lise öğrencileri zor problemlerle baş başa kalıyorlar. Buradaki yazımız ise IMO’da yarışan bir yapay zeka olan Lean ile ilgili. Lean satranç veya go gibi oyun stratejileri üzerine kurulan bir yapay zekadan farklı olarak matematiksel düşünme üzerine kurulu fakat matematiksel düşünme biçimini bir yapay zekaya öğretebilmek hiç de kolay değil. Lean’in hedefi ise sıradaki IMO’da altın madalyayı kazanabilmek. İlgili yazıya buradan erişebilirsiniz.

Türk Matematik Derneği (TMD)’nin burs başvuruları başladı. Cahit Arf, Gündüz İkeda, Nazım Terzioğlu ve Tosun Terzioğlu adına 4 matematik lisans öğrencisine burs veriliyor. Son başvuru tarihi ise 15 Kasım. İlgili sayfaya buradan erişebilirsiniz.

Türk Matematik Derneği’nin Aydın Doğan Vakfı ile ortak olarak verdiği Kadın Matematikçi Bursu için başvurular başladı. Lisansüstü eğitimine devam eden bir kadın öğrenciye verilecek bursun son başvuru tarihi ise 15 Kasım. İlgili sayfaya buradan erişebilirsiniz.

Varyasyonel Analiz, Newton ve Leibniz’in çalışmalarıyla başlayan bir alan. Fizikten mühendisliğe pek çok alanda uygulaması bulunuyor. Evrim Ağacı’ndan Furkan Aktepe’nin bu yazısında Varyasyonel Analize giriş yapılmış, bu alanla ilgili birkaç optimizasyon problemine yer verilmiş ve Euler-Lagrange Denklemi’nden bahsedilmiş.

25 Eylül Cuma akşamı matematik öğretmenlerinin deneyimlerini paylaştığı FOR-MAT isimli bir çevrim içi forum düzenlendi. Şahin Çevik’in moderatörlüğünü yaptığı, Uğur Mert ve Eser Dilsöz’ün davetli konuşmacılar olduğu forumda yüz civarı matematik öğretmeni mesleklerindeki iyi uygulamaları konuşup fikir alışverişinde bulundu. Matematik öğretmenlerinin daha iyisini yapmak için çalıştıklarını görmek herkes için çok iyi haber. 

Matematik günlük hayatımızın her yerinde kullanılıyor, hatta tuvalette bile. Koyu Matematik blogunun bu yazı dizisinde konu tuvalet kağıdı. Optimizasyonundan çarpanlarına ayırmasına, tuvalet kağıdının matematiğini çeşitli matematikçilerin ağzından derinlemesine incelemek için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Ağ teorisi, iletişimden biyolojiye çeşitli alanlardaki karmaşık bağlantıları inceleyen bir alan. 2012’den beri 40 yaşının altında ağ teorisi alanında başarı gösteren genç araştırmacılara verilen Erdös-Renyi ödülü, 2020 yılında ekoloji alanındaki başarılı uygulamaları sebebiyle Sonia Kéfi’ye verildi. CNRS’in Montpelier’deki Evrim Bilimleri Enstitüsü’nde çalışan matematikçinin çalışmaları, farklı türlerin birden fazla şekilde etkileşimleri ile ilgili. Haberin ayrıntıları burada.

28 Eylül Pazartesi saat 22.00’da Eser Dilsöz’ün Instagram kanalına Bahçeşehir Üniversitesi BAUSTEM merkezinde çalışan Sencer Çorlu konuk olacak. Adı TABU olan programda Sencer Hoca’nın kullanmaması gereken üç kelime var: STEM, öğretmen, matematik.

Uluslararası Matematiksel Bilimler Merkezi (ICMS) 6 Ekim’de Kit Yates’in The Maths of Life and Death, yani “Ölüm ve Yaşamın Matematiği” isimli konuşmasına ev sahipliği yapacak. Salgın hastalıkların matematiğine dair popüler bir konuşma olacak, katılım ücretsiz ancak yer ayırtmak gerekiyor. 

Bunları da sevebilirsiniz