Haftanın Haberleri – 28 Mart 2021

0 Shares
0
0
0
0

6=1+2+3 gibi, kendisi hariç tüm bölenlerinin toplamı olarak yazılabilen mükemmel sayılardan daha önce de söz etmiştik. Quanta Magazine’den Patrick Honner bu haftaki köşesinde tek mükemmel sayı bulmanın neden zor olduğunu ve mükemmel sayılarla yapabileceğimiz işlemleri anlattı.


Süzülme (perkolasyon) teorisi, telefon şebekesinden, bulaşıcı hastalığa yakalanan insanların oluşturduğu ağa kadar birçok farklı ağın davranışlarını inceleyen bir alan. Ağı oluşturan her elemana düğüm deniyor. Teori özellikle düğüm sayısının artması sonucu ağda oluşan yoğunluğun etkilerine odaklanıyor. Scientific American‘da geçtiğimiz hafta yayınlanan yazıda bir ağın gitgide büyüyerek nasıl küresel hale geldiği anlatılırken bu ilginç teorinin tarihine de yer verilmiş.


Ekonomik balonlar ve krizler gibi sistemsel riskleri öngörmek ekonomistlerin en çok zorlandığı konulardan biri. Max Planck Bilimlerde Matematik Enstitüsünden Jürgen Jost’a göre bunun sebebi sistemsel riskleri tanımlamanın zor olması. Jost ve çeşitli alanlardan bir grup araştırmacı yaptıkları çalışmada buldukları yeni geometrik yöntemlerle öncelikle piyasadaki olağan durum ve kriz anı arasındaki farkı belirlemeyi hedefliyorlar.


Matematiksel denklemler için zaman zaman “güzel” ve “zarif” gibi sıfatlar kullanılır. Teorik fizikçi Sabine Hossenfelder konu matematiksel fizik olduğunda bu sıfatların gerçeklikte bir karşılığı olmadığını söylüyor. Hossenfelder’e göre 1950’lerden beri gittikçe daha çok dallanıp  budaklanan matematiksel fiziği güzelleştirmek adına sadeleştirmeye çalışmak, bilimsel ilerleme önünde bir engel bile sayılabilir. Röportajın videosuna buradan ulaşabilirsiniz.


Marcus du Sautoy, Oxford Üniversitesinde matematik profesörü olmasının yanı sıra matematiğin ve bilimin kitlelere ulaşması adına yaptığı çalışmalarıyla da tanınan önemli bir isim. Sautoy algoritmalar ve matematikçiler arasındaki ilişkinin bu yıl değişebileceğini söylüyor. Yapay zeka bugüne kadar matematiksel kanıtlar yapmamızda aktif olarak kullanılmış olsa bile tek başına özgün bir kanıt yapmayı henüz başaramamıştı. Ünlü matematikçiye göre bilgisayarın matematikte yaratıcı bir çalışma yapacağı gün çok yakın.

 

Arşiv

Bunları da sevebilirsiniz